The key to music

 Friso Woudstra
Blogpagina:

Resultaten uit het verleden bieden …... hoop voor de toekomst.

 

Stel je voor: je bespeelt een muziekinstrument en morgen speel je op een leerlingenconcert van je pianoleraar. Je hebt hard geoefend en je bent tevreden. Enthousiast vertel je mensen dat je gister het muziekstuk al heel mooi speelde. De meeste mensen zijn blij voor je, maar ineens zegt iemand: “dat is wel leuk, maar resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”. Je schrikt en vraagt je af of dat klopt en je twijfelt of het concertje dan nog wel goed zal gaan.

 

Misschien klinkt de uitspraak: “Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst” voor jou wel bekend. Misschien vraag je dat jezelf ook wel eens af. Ben ik wel goed voorbereid of had ik nog meer moeten doen? De vraag is wel, of dat nodig is en of deze uitspraak wel klopt.

 

Ik denk dat het niet helemaal klopt. Vaak wordt deze uitspraak namelijk op een negatieve manier gebruikt. Je zou kunnen gaan denken: ook al oefen je hard en doe je vandaag iets goed, dat dat niets zegt over hoe het morgen zal gaan en dat is niet waar.

Als jij een muziekstuk vandaag of gister mooi speelt dan komt dat omdat je er goed voor hebt geoefend. Door dat oefenen maak je de kans juist groot dat je op het leerlingenconcert ook goed zal spelen.

 

Daarom wil ik de uitspraak veranderen en positief maken zodat je er wat mee kan. Je kunt beter zeggen: "resultaten uit het verleden bieden hoop voor de toekomst.

Als je kortgeleden iets kon en je hebt goed geoefend dan kun je goede hoop hebben dat je het morgen waarschijnlijk ook weer kan. Jouw prestatie is gebouwd op wekenlang of maandenlang goed oefenen en één dag meer of minder oefenen maakt dan niet veel uit. De kans is dan ook groot dat je morgen ongeveer even goed zal spelen als vandaag. Deze gedachte kan je rust geven waardoor je ook weer beter kan presteren.

 

Het is dus heel belangrijk dat je een lange tijd goed oefent. Vooral, dat oefenen zorgt er voor dat je goed speelt. Mocht je toch nog zoeken naar meer zekerheid dan kun je het muziekstuk wat je gaat spelen een aantal keer laten horen aan een familielid of aan een paar vrienden. Dat geeft je meer ervaring met het spelen van je stuk. Doe dit in de week of weken voor je moet spelen zodat je nog tijd hebt als je iets wil aanpassen.

 

Door de uitspraak dus zo te veranderen, kijk je op een betere manier naar je eigen oefenwerk. Dit kan je vertrouwen geven als jijzelf een keer gaat spelen tijdens een (leerlingen)concertje.

 

Geschreven door: Friso Woudstra

17-08-2022

The Key To Music